projekt nr 199

199. Pysznie, zdrowo, kolorowo – warsztaty edukacyjne zdrowego odżywiania dla dzieci.


Lokalizacja

Publiczne Przedszkole Nr 2 w Grójcu ul. Orzeszkowej 54 05-600 Grójec

Skrócony opis

Celem projektu jest realizacja warsztatów z zakresu promowania zasad zdrowego żywienia, odkrywania nowych smaków, nauka oznaczeń produktów wysokiej jakości. Projekt zakłada realizację 8 tematów dotyczących żywienia dzieci w wieku 5-6 lat. Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci…

Opis projektu

Nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat, dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa. Celem warsztatów jest promowania zasad zdrowego żywienia, odkrywanie nowych smaków, nauka oznaczeń produktów wysokiej jakości. Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci…
Projekt zakłada realizację 8 tematów dotyczących żywienia dzieci w wieku 5-6 lat. Każde dziecko z 4 grup przedszkolnych ww. wieku będzie czynnie uczestniczyło w warsztatach poznając dobre nawyki żywieniowe i wartościowe produkty spożywcze.

Termin realizacji

Projekt zakłada zajęcia 60 minutowe, jeden raz w miesiącu dla 4 grup przedszkolnych (5 i 6 latków)
8 spotkań:
1. Piramida żywieniowa
2. Węglowodany – kasze, makarony, ziemniaki i ziarna zbóż.
3. Nabiał – sery, jogurty, przetwory mleczne
4. Źródła białka – mięso, ryby, jaja oraz produkty roślinne
5. Kolorowy talerz (warzywa i owoce – degustacje, nowe smaki)
    Warzywniak – jak rosną warzywa, zioła, owoce
6. Zdrowe słodycze z suszonych owoców, orzechów i zbóż.
7. Czego unikać, czego nie warto jeść.
8. Kuchnie świata.

Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu

O tym jak ważne jest zdrowe odżywianie nie trzeba nikogo przekonywać. Programy edukacyjne realizowane przez placówki oświatowe w naszym kraju nie zapewniają dzieciom należytej wiedzy w tym zakresie. Dlatego też tak ważne jest aby już na tak wczesnym etapie nauczania uświadamiać dzieci co warto jeść codziennie, co sporadycznie, a czego powinno się unikać. Dzieci poznają wartościowe produkty, warzywa, owoce, piramidę żywieniową, potrawy z innych krajów, moc przypraw. Warsztaty rozbudzają kreatywność kulinarną i ciekawość nowych smaków.

Adresaci projektu

Projekt przeznaczony jest dla dzieci w wieku 5-6 lat.

Poszczególne elementy kosztów, wskazane przez wnioskodawcę
Lp.DziałanieKoszt (brutto, w PLN)
1Opracowanie konspektu warsztatów5 000 zł
2Warsztaty – koszty personalne (8 warsztatów x 4 grupy x 1000zł)32 000 zł
3Warsztaty – koszty artykułów spożywczych10 000 zł
4Materiały dydaktyczne dla rodziców i wydruk dyplomów 2 5002 500 zł
5Zakup sprzętu potrzebnego do przeprowadzenia zajęć tj. fartuchów i czapek kucharskich, desek i bezpiecznych noży dla dzieci.2 500 zł
6Zakup pomocy dydaktycznych tj makatki edukacyjne piramidy żywieniowej 5szt3 000 zł
Łącznie: 55 000 zł

Postęp realizacji

Projekt realizowany jest od 19 kwietnia 2021 r.

Główne założenia projektu są jak najbardziej zasadne, a projekt zakłada edukację z zakresu zdrowego żywienia.