Lokalizacja
Publiczne Przedszkole Nr 2 w Grójcu ul. Orzeszkowej 54 05-600 Grójec
Opis projektu
Nawyki żywieniowe kształtują się od najmłodszych lat, dlatego tak ważna jest edukacja żywieniowa. Celem warsztatów jest promowania zasad zdrowego żywienia, odkrywanie nowych smaków, nauka oznaczeń produktów wysokiej jakości. Czym skorupka za młodu nasiąknie tym na starość trąci…
Projekt zakłada realizację 8 tematów dotyczących żywienia dzieci w wieku 5-6 lat. Każde dziecko z 4 grup przedszkolnych ww. wieku będzie czynnie uczestniczyło w warsztatach poznając dobre nawyki żywieniowe i wartościowe produkty spożywcze.
Termin realizacji
Projekt zakłada zajęcia 60 minutowe, jeden raz w miesiącu dla 4 grup przedszkolnych (5 i 6 latków)
8 spotkań:
1. Piramida żywieniowa
2. Węglowodany – kasze, makarony, ziemniaki i ziarna zbóż.
3. Nabiał – sery, jogurty, przetwory mleczne
4. Źródła białka – mięso, ryby, jaja oraz produkty roślinne
5. Kolorowy talerz (warzywa i owoce – degustacje, nowe smaki)
Warzywniak – jak rosną warzywa, zioła, owoce
6. Zdrowe słodycze z suszonych owoców, orzechów i zbóż.
7. Czego unikać, czego nie warto jeść.
8. Kuchnie świata.
Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu
O tym jak ważne jest zdrowe odżywianie nie trzeba nikogo przekonywać. Programy edukacyjne realizowane przez placówki oświatowe w naszym kraju nie zapewniają dzieciom należytej wiedzy w tym zakresie. Dlatego też tak ważne jest aby już na tak wczesnym etapie nauczania uświadamiać dzieci co warto jeść codziennie, co sporadycznie, a czego powinno się unikać. Dzieci poznają wartościowe produkty, warzywa, owoce, piramidę żywieniową, potrawy z innych krajów, moc przypraw. Warsztaty rozbudzają kreatywność kulinarną i ciekawość nowych smaków.
Adresaci projektu
Projekt przeznaczony jest dla dzieci w wieku 5-6 lat.