Opis projektu
“Przy wspólnym stole” to projekt skierowany do mieszkańców północnego Mazowsza. Teren naszego regionu to swoisty kulturowy tygiel. Od pokoleń przenikają się tu różne narodowości, grupy etniczne czy religijne. Niesie to za sobą ogromne bogactwo kulinarne.
Nasze przedsięwzięcie ma na celu promocję tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, kultury i historii lokalnej oraz integrację mieszkańców regionu. Adresowane jest do szerokiej grupy odbiorców. Głównym celem projektu jest nie tylko zainteresowanie tradycyjną mazowiecką kuchnią, ale również integracja społeczności lokalnej. W ostatnim czasie wszyscy doświadczyliśmy negatywnych emocji, wynikających zarówno wojny za naszą wschodnią granicą, niestabilnej sytuacji na świecie oraz wciąż odczuwając negatywne skutki pandemii. Takie okoliczności spowodowały wykluczenie społeczne, strach, niepewność – na które należy odpowiedzieć inicjatywami, które na nowo budują poczucie bezpieczeństwa i pomogą odbudować relacje a także wzmocnić poczucie przynależności i identyfikacji mieszkańców północnego Mazowsza.
W naszym projekcie skupimy się właśnie na bogactwie smaków i aromatów. W realizację i organizację działań w ramach projektu zaangażujemy szkoły o profilu gastronomicznym, Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia kulinarne z naszego regionu.
Zadanie będzie obejmowało szereg różnych działań – w warsztaty kulinarne, audycje radiowe oraz imprezę plenerową.
Dla Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń, szkół o kierunku gastronomicznym przygotujemy warsztaty kulinarne, podczas których zainteresowani będą zgłębiać tajniki kuchni.
Przewidujemy współpracę z organizacjami z powiatów: ciechanowskiego, mławskiego, żuromińskiego, sierpeckiego, przasnyskiego.
Kolejne działanie to cykl audycji radiowych, w których przedstawimy północne Mazowsze przez pryzmat smaków i kuchni.
Audycje będą poświęcone dziedzictwu kulinarnemu, które stanowi niezwykle ważny element naszej kultury i tradycji. Zaprosimy ekspertów regionalnych – m.in. etnologów, historyków, antropologów oraz dietetyków, kucharzy zawodowych i amatorów. Opowiemy o lokalnej żywności, o zwyczajach żywieniowych nie tylko obecnych mieszkańców – przeniesiemy się w czasie by posmakować specjałów mazowieckiej szlachty czy zawkrzeńskiego chłopstwa. Odnajdziemy dawne tradycyjne przepisy i sprawimy, że przetrwają one dla kolejnych pokoleń.
Dla wszystkich mieszkańców regionu przygotujemy imprezę plenerową i tam spotkamy się „Przy wspólnym stole” – z mieszkańcami regionu, zaproszonymi gośćmi oraz uczestnikami projektu. Ważnym elementem będzie prezentacja potraw uczestników warsztatach kulinarnych oraz Kół Gospodyń Wiejskich z regionu, które wyrażą chęć uczestnictwa w imprezie. Dla nich przygotujemy konkurs. Wśród zaprezentowanych przysmaków jury, w skład którego wejdą kulinarni eksperci, przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, mieszkańcy i organizatorzy, wybierze te najsmaczniejsze i przyzna atrakcyjne nagrody. Aby zaangażować wszystkich uczestników imprezy przygotujemy dla nich konkursy i zabawy. Będą to zarówno konkursy z wiedzy o Mazowszu oraz zręcznościowe. Zachętą do udziału w konkursach będą atrakcyjne nagrody.
Spotkanie ma mieć charakter rodzinny/ piknikowy. Co więcej, planujemy je połączyć ją z kultową audycją Radia 7 – Niedzielną Biesiadą. Będzie rodzinnie, swojsko i smacznie. Stanowi to również doskonałą okazję do promocji nie tylko tradycji kulinarnych, ale również całego Mazowsza.
Naszymi działaniami chcemy pokazać, że tradycje regionu są fascynujące, a poznawanie historii lokalnej poprzez jej smak to budowanie silnych więzi międzyludzkich i więzi z ziemią mazowiecką. Pragniemy również rozbudzić kulinarną ciekawość wśród uczestników projektu i zachęcać ich do przygotowania potraw we własnym zakresie.
Siłą tego projektu jest również to, że proponowane przez uczestników konkursów kulinarnych potrawy będą przygotowywane z regionalnych składników, dostępnych w lokalnym sklepie, na targowisku lub gospodarstwie rolnym.
Na każdym etapie zadania dziennikarze Radia 7 będą towarzyszyć uczestnikom – będziemy przygotowywać materiały zarówno audio, jak i wideo – tak, aby po zakończeniu projektu pozostały nie tylko miłe wspomnienia, ale również trwała dokumentacja do której będzie można wrócić.