Problem z załadowaniem strony? Kliknij tutaj

projekt Nr 136

136. Przy wspólnym stole


Opis projektu

“Przy wspólnym stole” to projekt skierowany do mieszkańców północnego Mazowsza. Teren naszego regionu to swoisty kulturowy tygiel. Od pokoleń przenikają się tu różne narodowości, grupy etniczne czy religijne. Niesie to za sobą ogromne bogactwo kulinarne.
Nasze przedsięwzięcie ma na celu promocję tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, kultury i historii lokalnej oraz integrację mieszkańców regionu. Adresowane jest do szerokiej grupy odbiorców. Głównym celem projektu jest nie tylko zainteresowanie tradycyjną mazowiecką kuchnią, ale również integracja społeczności lokalnej. W ostatnim czasie wszyscy doświadczyliśmy negatywnych emocji, wynikających zarówno wojny za naszą wschodnią granicą, niestabilnej sytuacji na świecie oraz wciąż odczuwając negatywne skutki pandemii. Takie okoliczności spowodowały wykluczenie społeczne, strach, niepewność – na które należy odpowiedzieć inicjatywami, które na nowo budują poczucie bezpieczeństwa i pomogą odbudować relacje a także wzmocnić poczucie przynależności i identyfikacji mieszkańców północnego Mazowsza.
W naszym projekcie skupimy się właśnie na bogactwie smaków i aromatów. W realizację i organizację działań w ramach projektu zaangażujemy szkoły o profilu gastronomicznym, Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia kulinarne z naszego regionu.  
Zadanie będzie obejmowało szereg różnych działań – w warsztaty kulinarne, audycje radiowe oraz imprezę plenerową.  

Dla Kół Gospodyń Wiejskich, stowarzyszeń, szkół o kierunku gastronomicznym przygotujemy  warsztaty kulinarne,  podczas których zainteresowani będą zgłębiać tajniki kuchni.
Przewidujemy współpracę z organizacjami z powiatów: ciechanowskiego, mławskiego,  żuromińskiego, sierpeckiego, przasnyskiego.  

Kolejne działanie to cykl audycji radiowych, w których przedstawimy północne Mazowsze przez pryzmat smaków i kuchni.
Audycje będą poświęcone dziedzictwu kulinarnemu, które stanowi niezwykle ważny element naszej kultury i tradycji. Zaprosimy ekspertów regionalnych – m.in. etnologów, historyków, antropologów oraz dietetyków, kucharzy zawodowych i amatorów. Opowiemy o lokalnej żywności, o zwyczajach żywieniowych nie tylko obecnych mieszkańców – przeniesiemy się w czasie by posmakować specjałów mazowieckiej szlachty czy zawkrzeńskiego chłopstwa. Odnajdziemy dawne tradycyjne przepisy i sprawimy, że przetrwają one dla kolejnych pokoleń.

Dla wszystkich mieszkańców regionu przygotujemy imprezę plenerową i tam spotkamy się „Przy wspólnym stole” – z mieszkańcami regionu, zaproszonymi  gośćmi oraz uczestnikami  projektu. Ważnym elementem będzie prezentacja potraw uczestników warsztatach kulinarnych oraz Kół Gospodyń Wiejskich z regionu, które wyrażą chęć uczestnictwa w imprezie. Dla nich przygotujemy  konkurs. Wśród zaprezentowanych przysmaków jury, w skład którego wejdą kulinarni eksperci, przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, mieszkańcy i organizatorzy, wybierze te najsmaczniejsze i przyzna atrakcyjne nagrody. Aby zaangażować wszystkich uczestników imprezy  przygotujemy dla nich konkursy i zabawy. Będą to zarówno konkursy z wiedzy o Mazowszu oraz zręcznościowe.  Zachętą do udziału w konkursach będą atrakcyjne nagrody.  

Spotkanie ma  mieć charakter rodzinny/ piknikowy. Co więcej, planujemy je  połączyć ją z kultową audycją Radia 7 – Niedzielną Biesiadą. Będzie rodzinnie, swojsko i smacznie. Stanowi to również doskonałą okazję do promocji nie tylko tradycji kulinarnych, ale również całego Mazowsza.
Naszymi działaniami chcemy  pokazać, że tradycje regionu są fascynujące, a poznawanie historii lokalnej poprzez jej smak to budowanie silnych więzi międzyludzkich i więzi z ziemią mazowiecką. Pragniemy również rozbudzić kulinarną ciekawość wśród uczestników projektu i zachęcać ich do przygotowania potraw we własnym zakresie.  
Siłą tego projektu jest również to, że proponowane przez uczestników konkursów kulinarnych potrawy będą przygotowywane  z regionalnych składników, dostępnych w lokalnym sklepie, na targowisku lub gospodarstwie rolnym.
Na każdym etapie zadania dziennikarze Radia 7 będą towarzyszyć uczestnikom – będziemy przygotowywać materiały zarówno audio, jak i wideo – tak, aby po zakończeniu projektu pozostały nie tylko miłe wspomnienia, ale również trwała dokumentacja do której będzie można wrócić.  

Rodzaj projektu

nieinwestycyjny

Poszczególne elementy kosztów, wskazane przez wnioskodawcę
Lp.DziałanieKoszt (brutto, w PLN)
1Przygotowanie i emisja cyklu audycji radiowych dotyczących dziedzictwa kulinarnego Mazowsza55 000 zł
2Promocja projektu (filmik promocyjny, spoty reklamowe, banery, materiały dziennikarskie)20 000 zł
3Organizacja warsztatów kulinarnych 35 000 zł
4Impreza plenerowa "Przy wspólnym stole" (pokazy kulinarne, występy zespołów, stoiska z rękodziełem tp.) połączona z konkursem kulinarnym 100 000 zł
5Obsługa techniczna i koordynacja projektu, księgowość 15 000 zł
6Konkursy dla uczestników projektu (przygotowanie + nagrody)15 000 zł
Łącznie: 240 000 zł

Postęp realizacji

Nabór ofert w otwartym konkursie.

Wiadomość została wysłana. Dziękujemy!
Wiadomość nie została wysłana.
Prosimy spróbować później.

Masz pytanie do autora projektu?

Napisz mu wiadomość!

* Pola obowiązkowe

Pytanie dotyczące projektu:
Przy wspólnym stole

Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych

Informujemy, że administratorem danych osobowych przetwarzanych w ramach budżetu obywatelskiego Województwa Mazowieckiego jest Województwo Mazowieckie, dane kontaktowe: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, ul. Jagiellońska 26, 03-719 Warszawa, tel. (22) 5979-100, email: urzad_marszalkowski@mazovia.pl, ePUAP: /umwm/SkrytkaESP. Administrator wyznaczył inspektora ochrony danych, z którym można skontaktować się pod adresem e-mail: iod@mazovia.pl. 

Dane osobowe:

1) będą przetwarzane w związku z zadaniem realizowanym w interesie publicznym, o którym mowa w art. 10a ustawy z dnia 5 czerwca 1998 r. o samorządzie województwa w celu przeprowadzenia konsultacji społecznych w formie budżetu obywatelskiego;
2) będą przekazywane spółce MediaPark Sp. z o.o. z siedzibą przy ul. Władysława Trylińskiego 10, 10-683 Olsztyn świadczącej dla Województwa Mazowieckiego usługę związaną z udostępnieniem systemu do zarządzania budżetem obywatelskim Województwa Mazowieckiego oraz spółce home.pl S.A. z siedzibą przy ul. Zbożowej 4 w Szczecinie, świadczącej dla spółki MediaPark Sp. z o.o. usługę zapewnienia infrastruktury serwerowej.
3) mogą być udostępnione podmiotom uprawnionym do ich otrzymania na podstawie przepisów prawa oraz podmiotom świadczącym obsługę administracyjnoorganizacyjną Urzędu;
4) będą przechowywane nie dłużej niż wynika to z przepisów ustawy o narodowym zasobie archiwalnym i archiwach.

W granicach i na zasadach opisanych w przepisach prawa przysługuje prawo:

1) żądania dostępu do swoich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania oraz przeniesienia danych;
2) wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, uzasadnionego Pani/Pana szczególną sytuacją;
3) wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych na adres: ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa Podanie Pan/Pana danych osobowych jest dobrowolne, jednak niezbędne w celu złożenia projektu.