Opis projektu
Projekt "Pokolenia łamią przepisy" realizowany będzie na terenie gminy Zbuczyn i skierowany jest do grupy dzieci ich rodziców i dziadków. Projekt polega na realizacji warsztatów edukacyjnych- kulinarnych, żywieniowych oraz ziołolecznictwa i aromaterapii. Realizacja projektu obejmuje podziała na 4 grupy: 2 grupy dzieci , grupa rodziców i grupa seniorów.
Projekt realizowany będzie w cztery blokach tematycznych:
I. Warsztaty kulinarne realizowane na miejscu z podziałem na grupy - spotkania z mentorami kulinarnymi raz w miesiącu dla każdej z 4 grup (grupa 4h x 6 miesięcy = 24 h/grupę. łącznie 96 godzin ). Nauka przygotowywania oraz wykonywanie potraw ze szlaku kulinarnego Mazowsza . Do realizacji tego zadania zostaną zakupione niezbędne produkty oraz zatrudniona zostanie osoba prowadząca warsztaty. Proponowana data prowadzenia zajęć w formie warsztatów w okresie od 01.07-15.12.2025.
II. Warsztaty żywieniowe realizowane na miejscu z podziałem na grupy - spotkania z dietetykiem oraz trenerem żywienia raz w miesiącu dla każdej grupy (grupa 2h x 6 miesięcy = 12 h/grupę x 4 grupy - razem 84 h warsztatów) . Podczas warsztatów uczestnicy projektu wezmą udział w serii wykładów oraz warsztatów z pieczenia chleba i przygotowywania dietetycznych potraw z uwzględnieniem diet np. dla cukrzyka, niskokalorycznej, wysokobiałkowej itp. Do realizacji tego zadania zostaną zakupione niezbędne produkty oraz zatrudniona zostanie osoba prowadząca warsztaty. Proponowana data prowadzenia zajęć w formie warsztatów w okresie od 01.07-15.12.2025.
III. Warsztaty z ziołolecznictwa i aromaterapii - prowadzone z podziałem na grupy w formie wyjazdowej - dwa wyjazdy dla każdej grupy oraz wyjazd wspólny - dzieci- rodzice i dzieci - seniorzy. Podczas tycz wyjazdów uczestnicy zdobędą wiedzę z zakresu zastosowania ziół w kuchni oraz aromaterapii. Wyjazdy zostaną zorganizowane do miejsc ze szklaku kulinarnego Mazowiecka Micha Szlachecka. Punktem proponowanym, który odwiedzi każda z grup biorących udział w projekcie będą miejsca ze szklaku kulinarnego Mazowsza. Uczestnicy projektu wezmą tam udział w serii warsztatów na temat ziołolecznictwa i aromoterapii poprowadzonych przez wykwalifikowanych prelegentów. Na potrzeby realizacji tego bloku tematycznego niezbędne będzie zatrudnienie prelegentów z zakresu ziołolecznictwa i aromoterapii, wynajem sali wraz z zapleczem oraz poniesienie kosztów wyżywienia uczestników i transportu,. Zostanie zrealizowane 8 wyjazdów. W ramach tego bloku tematycznego zostaną także zorganizowane dwa wyjazdy wspólne. Proponowanym miejscem wyjazdu to miejsca ze szklaku kulinarnego Mazowsza. Uczestnicy poznają zastosowanie świeżych ziół w serwowanych potrawach, zapoznają się z ich uprawą oraz praktycznym zastosowaniem Na potrzeby realizacji bloku tematycznego zostaną poniesione koszty związane z transportem, wykupieniem pakietu dla uczestnika - produkty do zajęć z ziołolecznictwa i aromoterapii, wyżywieniem, wynagrodzeniem prelegenta. Proponowany termin prowadzenia zajęć wyjazdowych r okresie od 15.08-15.11.2025.
IV Warsztaty z zakresu zachowania się przy stole - savoir vivre , które są nieodzowną częścią kulinarnych i żywieniowych poczynań uczestników. Realizacja tych zajęć proponowana jest na terenie województwa mazowieckiego.
V Przeprowadzenie Invent podsumowującego projekt dla wszystkich uczestników projektu, Zakup wyżywienia, występ lokalnego zespołu, atrakcje dla dzieci- dmuchańce.
VI. Opracowanie i wydanie księgi potraw na podsumowanie projektu i rozdanie uczestnikom,.
Rodzaj projektu
nieinwestycyjny
Poszczególne elementy kosztów, wskazane przez wnioskodawcęLp. | Działanie | Koszt (brutto, w PLN) |
---|
1 | Wynagrodzenie moderatora zajęć kulinarnych (24 h dla każdej grupy x 4 grupy) | 13 000 zł |
2 | Zakup produktów na zajęcia kulinarne i na zajęcia z dietetykiem dla 4 grup | 6 000 zł |
3 | Wynagrodzenie dietetyka, trenera żywienia (12h na grupę x 4 grupy) | 6 000 zł |
4 | Wynagrodzenie prelegenta - warsztaty wyjazdowe | 6 000 zł |
5 | Organizacja i obsługa warsztatów w formie wyjazdowej dla 80 uczestników, wyjazdy dla każdej grupy | 47 000 zł |
6 | Transport uczestników projektu na warsztaty | 14 000 zł |
7 | Organizacja Evntu podsumowującego (zapewnienie cateringu, konferansjer, oprawa muzyczna, dmuchance | 7 000 zł |
Łącznie: 99 000 zł |
Postęp realizacji
Nabór ofert w otwartym konkursie.