Opis projektu
Wydarzenie będzie imprezą jednodniową w godzinach od 10:00 do 22:00 zrealizowaną w miesiącach czerwiec – sierpień. Szczegółowy termin po uzgodnieniu z twórcami i artystami.
Miejsce realizacji: powiat ostrołęcki
Czas wydarzenia: 12 godzin.
Liczba uczestników w ciągu dnia: 600 osób.
W ramach projektu zostaną przeprowadzone następujące działania:
1. Spotkania z kuchnią kurpiowską- warsztaty kulinarne.
2. Nauka gwary kurpiowskiej, zapoznanie się alfabetem kurpiowskim.
3. Pokaz wycinanek kurpiowskich oraz warsztaty z ich tworzenia.
4. Pokaz wyplatania koszy wiklinowych.
5. Konkurs na najlepsze ,,Piwo kozicowe’’.
6. Konkurs na najlepsze ,,Fafernuchy’’.
7. Nauka wyplatania wianków.
8. Pokaz tańca zespołu folklorystycznego.
9. Koncert kapeli kurpiowskiej.
10. Koncert zespołów – muzyka kurpiowska na jazzowo i muzyka kurpiowska na bluesowo.
11. Poczęstunek – możliwość spróbowania tradycyjnych kurpiowskich przysmaków.
12. Przejażdżka i pokaz rasy konika polskiego.
Przebieg zadania:
Jednodniowy plan zorganizowanej imprezy promujące Kurpie i Kurpiowszczyznę na terenie Województwa Mazowieckiego przebiegał będzie następująco:
- 10:00 - Rozpoczęcie wydarzenia. Przywitanie uczestników kurpiowskimi śpiewami i tańcami.
- 12:30 – 14:00:
warsztaty kulinarne wspólnie z kucharzem specjalizującym się w tradycyjnej kuchni regionalnej.
warsztaty z gwary kurpiowskiej dla dzieci, młodzieży i dorosłych.
warsztaty z wyplatania wikliny.
warsztaty i pokaz wycinanek kurpiowskich
warsztaty z wyplatania wianków.
- 14:00 –15:00 - konkurs na najlepsze ,,Piwo kozicowe’’ i ,,Fafernuchy’’. Wręczanie nagród. Udział w komisjach konkursowych będzie nieodpłatny, a ich członkami będą zaproszeni twórcy ludowi.
Od godziny 15:00 degustacja potraw regionalnych przygotowanych podczas warsztatów kulinarnych oraz biorących udział w konkursach.
- 15: 00 – 17:00 - pokaz rasy konika polskiego i przejażdżka na konikach polskich dla dzieci.
- 17:00 do 22:00 – blok koncertowy
koncert muzyka kurpiowska na jazzowo.
koncert muzyka kurpiowska na bluesowo.
- 22:00- zakończenie wydarzenia.
Projekt jest ogólnodostępny dla mieszkańców Województwa Mazowieckiego. Informację na temat wydarzenia będą realizowane i nagłaśniane wśród odbiorców poprzez media społecznościowe, radio, prasę, ulotki informacyjne i plakaty.
Udział w warsztatach, pokazach, degustacjach, konkursach, koncertach będzie otwarty dla wszystkich chętnych uczestników wydarzenia, bez ograniczeń ilościowych.
Projekt jest dostępny w rozumieniu art. 2 pkt 2 ustawy z dnia 19 lipca 2019 r. o zapewnieniu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami,
Wydarzenie nie będzie imprezą masową w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 20 marca 2009 r. o bezpieczeństwie imprez masowych.
Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu
Integracja, wsparcie i rozwój kultury kurpiowskiej stanowią podstawę krzewienia wiedzy o regionie i jego tradycjach wśród młodego pokolenia. Odchodzą ludzie starsi, a wraz z nimi ginie wiedza o tradycjach i kulturze naszego regionu. Zadaniem wydarzenia będzie zachowanie i przekazanie tej spuścizny następnym pokoleniom.
W ramach działań promocyjnych na terenie Województwa Mazowieckiego przygotowane, wydrukowane i umieszczone zostaną materiały informacyjne, promujące wydarzenie i region Kurpiowszczyzny. (media społecznościowe, radio, prasa, ulotki informacyjne i plakaty).
Podczas warsztatów z gwary kurpiowskiej zostanie podarowany na własność uczestnikom ,,Słownik Gwary Kurpiowskiej''.
Kurpie to bogata i niepowtarzalna kultura, wyrażająca się w mowie, stroju, śpiewie, tańcach, obyczajach, twórczości ludowej.
Adresaci projektu
Adresatami projektu są mieszkańcy Województwa Mazowiecki w szczególności powiatu ostrołęckiego i miasta Ostrołęki, zwłaszcza dzieci i młodzież. Umożliwi on osobom starszym przekazanie unikatowej, ginącej wiedzy o regionie następnym pokoleniom.
Poszczególne elementy kosztów, wskazane przez wnioskodawcęLp. | Działanie | Koszt (brutto, w PLN) |
---|
1 | Wynajęcie i przygotowania terenu | 10 000 zł |
2 | Opracowanie identyfikacji wizualnej wydarzenia - wydruk materiałów promocyjnych (plakaty- 150szt., ulotki 1000szt.), umieszczenie informacji o wydarzeniu w mediach społecznościowych, radio oraz dystrybucja materiałów informacyjnych | 33 500 zł |
3 | Występ zespołu bluesowego | 15 000 zł |
4 | Zakup produktów spożywczych do warsztatów kulinarnych i degustacji potraw regionalnych | 5 000 zł |
5 | Zakup materiałów florystycznych do warsztatów z wyplatania wianków | 2 000 zł |
6 | Zakup Słownika Gwary Kurpiowskiej - szt. 100szt. x 25zł. | 2 500 zł |
7 | Zakup nagród rzeczowych - bonów zakupowych sz.20 (I nagroda 500zł x 2, II nagroda 300zł. x 2, III miejsce 200zł. x 2, dla pozostałych uczestników bony 100zł. x 14) , puchary szt. 6. (1000zł.), dyplomów 20 szt. x 10 zł. (200zł.) dla osób biorących udział w konkursie na najlepsze ,,Piwo Kozicowe’’ i ,,Fafernuchy’’ | 4 600 zł |
8 | Wynajęcie ochrony i zabezpieczenie medycznego wydarzenia | 6 000 zł |
9 | Wynajęcie instruktora jazdy konnej i hodowcy wraz z Konikami Polskimi | 3 000 zł |
10 | Wynagrodzenie kucharza wraz asystentem | 6 000 zł |
11 | Wynajęcie sceny wraz techniką - oświetleniową, nagłośnieniem i obsługą techniczną | 20 000 zł |
12 | Wynajęcie pomieszczeń kuchennych do przeprowadzenia warsztatów wraz z wyposażeniem | 5 000 zł |
13 | Wynajęcie toalet szt. 3 + 1 szt. dla osób niepełnosprawnych | 1 500 zł |
14 | Występ zespołu folklorystycznego x 3 szt. | 25 000 zł |
15 | Występ kapeli kurpiowskiej | 5 000 zł |
16 | Występ zespołu jazzowego | 15 000 zł |
17 | Występ zespołu jazzowego | 15 000 zł |
18 | Wynagrodzenia dla twórców ludowych w 4 dziedzinach | 8 000 zł |
19 | Koordynator projektu (40 godzin ) | 940 zł |
20 | Księgowa | 1 200 zł |
21 | Wynagrodzenie florysty wraz z asystentem | 1 000 zł |
22 | Opłata ZAIKS | 4 500 zł |
Łącznie: 189 740 zł |