Opis projektu
“Przy wspólnym stole” to projekt skierowany do mieszkańców północnego Mazowsza. Teren naszego regionu to swoisty kulturowy tygiel. Od pokoleń przenikają się tu różne narodowości, grupy etniczne czy religijne. Niesie to za sobą ogromne bogactwo kulinarne.
W naszym projekcie skupimy się właśnie na bogactwie smaków i aromatów. W realizację i organizację działań w ramach projektu zaangażujemy szkoły o profilu gastronomicznym, Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia kulinarne z naszego regionu.
Zadanie będzie obejmowało szereg różnych działań – w tym konkursy, audycje radiowe oraz imprezę plenerową.
Dla szkół o kierunku gastronomicznym, Kół Gospodyń Wiejskich i stowarzyszeń kulinarnych przygotujemy konkurs na tradycyjne danie regionalne. Regulamin konkursu będzie zastrzegał, że wszystkie składniki wykorzystane do przygotowania dania muszą być dostępne na terenie Mazowsza (z wyjątkiem przypraw). Po zebraniu zgłoszeń wybrane organizacje otrzymają zaproszenie na warsztaty kulinarne z „Mistrzem Kuchni” (będzie to autorytet w tej dziedzinie).
Przewidujemy współpracę z organizacjami z powiatów: ciechanowskiego, mławskiego, żuromińskiego, sierpeckiego, przasnyskiego.
Kolejne działanie to cykl audycji radiowych, w których przedstawimy północne Mazowsze przez pryzmat smaków i kuchni.
Audycje będą poświęcone dziedzictwu kulinarnemu, które stanowi niezwykle ważny element naszej kultury i tradycji. Zaprosimy ekspertów regionalnych – m.in. etnologów, historyków, antropologów oraz dietetyków, kucharzy zawodowych i amatorów. Opowiemy o lokalnej żywności, o zwyczajach żywieniowych nie tylko obecnych mieszkańców – przeniesiemy się w czasie by posmakować specjałów mazowieckiej szlachty czy zawkrzeńskiego chłopstwa. Odnajdziemy dawne tradycyjne przepisy i sprawimy, że przetrwają one dla kolejnych pokoleń.
W okresie letnim zorganizujemy imprezę plenerową podczas której spotkamy się „Przy wspólnym stole” – mieszkańcy regionu, zaproszeni goście, uczestnicy projektu. Ważnym elementem będzie prezentacja potraw, które zwyciężyły w konkursie, a których twórcy uczestniczyli w warsztatach kulinarnych. Dla nich przygotujemy kolejny konkurs. Wśród zaprezentowanych przysmaków jury, w skład którego wejdą kulinarni eksperci, przedstawiciele Kół Gospodyń Wiejskich, mieszkańcy i organizatorzy, wybierze te najsmaczniejsze i przyzna atrakcyjne nagrody.
Imprezę planujemy zorganizować w niedzielę – ma ona mieć charakter rodzinny/ piknikowy. Co więcej, planujemy połączyć ją z kultową audycją Radia 7 – Niedzielną Biesiadą. Będzie rodzinnie, swojsko i smacznie. Stanowi to również doskonałą okazję do promocji nie tylko tradycji kulinarnych, ale również całego Mazowsza.
Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu
Nasze przedsięwzięcie ma na celu promocję tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, kultury i historii lokalnej oraz integrację mieszkańców regionu. Adresowane jest do szerokiej grupy odbiorców. Głównym celem projektu jest nie tylko zainteresowanie tradycyjną mazowiecką kuchnią, ale również integracja społeczności lokalnej. W ostatnim czasie wszyscy doświadczyliśmy negatywnych emocji, wynikających zarówno z pandemii a później wojny za naszą wschodnią granicą. Przyniosło to wykluczenie społeczne, strach, niepewność – na które należy odpowiedzieć inicjatywami, które na nowo budują poczucie bezpieczeństwa i pomogą odbudować relacje a także wzmocnić poczucie przynależności i identyfikacji mieszkańców Północnego Mazowsza.
Stworzenie przestrzeni, w której możemy poczuć się wspólnotą jest dziś potrzebne bardziej, niż kiedykolwiek. Badania przeprowadzone w różnych krajach potwierdzają, że dzieci jedzące regularnie posiłki w gronie rodzinnym mają szansę lepiej się uczyć, jeść zdrowo i cieszyć się dobrym zdrowiem psychicznym. Mając na względzie, że jedzenie to nie tylko zaspokajanie potrzeb fizjologicznych ale także czas, w którym budujemy relacje. Smaki dzieciństwa to nie tylko smak naleśników czy pachnącego świeżego ciasta, ale także atmosfera, którą podświadomie zapamiętujemy na zawsze – postanowiliśmy wdrożyć działania mające na celu kultywowanie dobrych nawyków przy wspólnym stole.
Przez realizację naszego projektu pragniemy łączyć nie tylko smaki, ale również kultury i pokolenia.
Chcemy pokazać, że tradycje regionu są fascynujące, a poznawanie historii lokalnej poprzez jej smak to budowanie silnych więzi międzyludzkich i więzi z ziemią mazowiecką. Pragniemy również rozbudzić kulinarną ciekawość wśród uczestników projektu i zachęcać ich do przygotowania potraw we własnym zakresie.
Siłą tego projektu jest również to, że proponowane przepisy/dania będą przygotowywane z regionalnych składników, dostępnych w lokalnym sklepie, na targowisku lub gospodarstwie rolnym.
Na każdym etapie zadania dziennikarze Radia 7 będą towarzyszyć uczestnikom – będziemy przygotowywać materiały zarówno audio, jak i wideo – tak, aby po zakończeniu projektu pozostały nie tylko miłe wspomnienia, ale również trwała dokumentacja do której będzie można wrócić.
Adresaci projektu
Adresatami projektu są mieszkańcy Północnego Mazowsza z powiatów - ciechanowskiego, mławskiego, sierpeckiego, przasnyskiego, płońskiego, żuromińskiego
Poszczególne elementy kosztów, wskazane przez wnioskodawcęLp. | Działanie | Koszt (brutto, w PLN) |
---|
1 | Przygotowanie i emisja cyklu audycji radiowych dotyczących dziedzictwa kulinarnego Mazowsza | 30 000 zł |
2 | Promocja projektu (filmik promocyjny, spoty reklamowe, banery) | 30 000 zł |
3 | Konkursy dla KGW, stowarzyszeń kulinarnych oraz uczniów szkół o profilu gastronomicznym - przygotowanie + nagrody | 20 000 zł |
4 | Impreza plenerowa "Przy wspólnym stole" (pokazy kulinarne, występy zespołów, stoiska z rękodziełem, występ gwiazdy itp.) połączona z finałem konkursu kulinarnego | 85 000 zł |
5 | Obsługa techniczna | 10 000 zł |
6 | Organizacja warsztatów kulinarnych (przygotowanie warsztatów, produktów, scenografia i realizacja materiału wideo) | 25 000 zł |
Łącznie: 200 000 zł |