Opis projektu
Projekt "Międzypokoleniowe kulinarne inspiracje na Mazowszu" realizowany będzie w Niepublicznej Szkole Podstawowej w Izdebkach-Kosnach i skierowany jest do grupy dzieci ich rodziców i dziadków. Projekt polega na realizacji warsztatów edukacyjnych- kulinarnych, żywieniowych oraz ziołolecznictwa i aromaterapii. Realizacja projektu obejmuje podziała na 4 grupy: 2 grupy dzieci , grupa rodziców i grupa seniorów.
Projekt realizowany będzie w cztery blokach tematycznych:
I. Warsztaty kulinarne realizowane na miejscu z podziałem na grupy - spotkania z mentorami kulinarnymi raz w miesiącu dla każdej grupy (grupa 4h x 6 miesięcy = 24 h/grupę). Nauka przygotowywania oraz wykonywanie potraw z kulinarnego szlaku Mazowsza. Do realizacji tego zadania zostaną zakupione niezbędne produkty oraz zatrudniona zostanie osoba prowadząca warsztaty. Proponowana data prowadzenia zajęć w formie warsztatów w okresie od 01.07-15.12.2024.
II. Warsztaty żywieniowe realizowane na miejscu z podziałem na grupy - spotkania z dietetykiem oraz trenerem żywienia raz w miesiącu dla każdej grupy (grupa 2h x 6 miesięcy = 12 h/grupę) . Podczas warsztatów uczestnicy projektu wezmą udział w serii wykładów oraz warsztatów z pieczenia chleba i przygotowywania dietetycznych potraw z uwzględnieniem diet np. dla cukrzyka, niskokalorycznej, wysokobiałkowej itp. Do realizacji tego zadania zostaną zakupione niezbędne produkty oraz zatrudniona zostanie osoba prowadząca warsztaty..Proponowana data ptowadzenia zajęć w formie warsztatów w okresie od 01.07-15.12.2024.
III. Warsztaty z ziołolecznictwa i aromaterapii - prowadzone z podziałem na grupy w formie wyjazdowej - dwa wyjazdy dla każdej grupy oraz wyjazd wspólny - dzieci- rodzice i dzieci - seniorzy. Podczas tycz wyjazdów uczestnicy zdobędą wiedzę z zakresu zastosowania ziół w kuchni oraz aromaterapii. Wyjazdy zostaną zorganizowane do miejsc wpisanych na listę kulinarnych smaków Mazowsza. Punktem proponowanym, który odwiedzi każda z grup biorących udział w projekcie będzie Dwór w Mościbrodach. Uczestnicy projektu wezmą tam udział w serii warsztatów na temat ziołolecznictwa i aromoterapii poprowadzonych przez wykwalifikowanych prelegentów. Ponadto zapoznają się z ofertą kulinarną Dworu Mościbrody. Na potrzeby realizacji tego bloku tematycznego niezbędne będzie zatrudnienie prelegentów z zakresu ziołolecznictwa i aromoterapii, wynajem sali wraz z zapleczem oraz poniesienie kosztów wyżywienia uczestników i transportu,. Zostanie zrealizowane 8 wyjazdów. W ramach tego bloku tematycznego zostaną także zorganizowane dwa wyjazdy wspólne. Proponowanym miejscem wyjazdu to Restauracja w Hotelu BoniFaCio Spa & Sport Resort w Kępie. Uczestnicy poznają zastosowanie świeżych ziół w serwowanych potrawach, zapoznają się z ich uprawą oraz praktycznym zastosowaniem Na potrzeby realizacji bloku tematycznego zostaną poniesione koszty związane z transportem, wykupieniem pakietu dla uczestnika - produkty do zajęć z ziołolecznictwa i aromoterapii, wyżywieniem, wynagrodzeniem prelegenta. .Proponowany termin prowadzenia zajęć wyjazdowych r okresie od 15.08-15.11.2024.
IV Warsztaty z zakresu zachowania się przy stole, które są nieodzowną częścią kulinarnych i żywieniowych poczynań uczestników. Realizacja tych zajęć proponowana jest w Restauracji w Domu Polonii w Pułtusku znajdującej się w XV - wiecznym Zamku.
V Przeprowadzenie Invent podsumowującego projekt dla wszystkich uczestników projektu, Zakup wyżywienia, występ lokalnego zespołu, atrakcje dla dzieci- dmuchańce.
VI. Opracowanie i wydanie księgi potraw na podsumowanie projektu i rozdanie uczestnikom,.
Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu
Projekt jest odpowiedzią na zapotrzebowanie społeczne n tego typu inicjatywy. Projekt jest wielopłaszczyznowy. Po pierwsze ma na celu wzbogacenie wiedzy z zakresu kulinari, żywienia oraz ziołolecznictwa i arompterapii. Po drugie realizacja projektu w rożnych grupach wiekowych stworzy most międzypokoleniowy - złączy pokolenia. Założeniem projektu jest podniesienie wiedzy i poznanie sztuki gotowania poprzez wprowadzanie nowych nawyków żywieniowych oraz nowych dotąd nie używanych ziół i produktów. Ponadto projekt jest odpowiedzią na chęć spotykania i łączenia rożnych grup wiekowych po trudnym okresie zamknięcia w domach w czasach pandemii. Aktywizacja mieszkańców ma na celu wzmocnienie podmiotowości obywateli oraz ich wspólnot, jak i stworzeniem warunków do zrównoważonego rozwoju społecznego. Działania projektowe są działaniami innowacyjnymi i komplementarnymi i mogą być inspiracją do kolejnych przedsięwzięć. Ideą przyświecającą realizacji projektu jest poznanie kulinarnych tradycji Mazowsza, wzbogacenie wiedzy z zakresu zdrowego odżywiania, poznania tajników zastosowania ziół w potrawach oraz poznanie zastosowania aromoterapii w codziennym życiu. Projekt pozwoli także na aktywne spędzania wspólnego czasu oraz umożliwi poznanie rożnych zakątków kulinarnych Mazowsza. Realizacja projektu jest stworzeniem możliwości dla uczestnikow integracji miedzypokoleniowej. Podzieleniem się swoimi doświadczeniami ora zdobytymi umiejętnościami.
Adresaci projektu
Projekt "Międzypokoleniowe kulinarne inspiracje na Mazowszu" adresowany jest do mieszkańców powiatu siedleckiego w szczególność Gminy Zbuczyn i Gminy Mordy. Uczestnicy projektu to osoby 60 +, dzieci i młodzież ze szkół podstawowych na terenie Gminy Zbuczyn i Mordy oraz ich rodzice i dziadkowie. Założeniem projektu jest zaadresowanie go do różnych grup wiekowych tak aby można było stworzyć międzypokoleniową inspiracje.