Lokalizacja
Powiat Ciechanowski Województwo Mazowieckie
Opis projektu
Mazowiecki Festiwal Smaków będzie cyklem wydarzeń zorganizowanych na terenie Powiatu Ciechanowskiego w którego organizację i realizację zostaną zaangażowane - Starostwo Powiatowe w Ciechanowie, Powiatowe Centrum Kultury i Sztuki w Ciechanowie, Koła Gospodyń Wiejskich i Zespoły Ludowe z różnych regionów Mazowsza oraz Gminne Ośrodki Kultury z terenu Powiatu Ciechanowskiego. Głównym celem Festiwalu będzie promocja tradycyjnej mazowieckiej kuchni regionalnej. W ramach Festiwalu planowane jest zorganizowanie warsztatów kulinarnych, które będą prowadzone przez Koła Gospodyń Wiejskich zarówno w formie krótkich wideo - poradników jak i tradycyjnych warsztatów. Warsztaty będą adresowane do rodzin (rodzice-dzieci, dziadkowie-wnuki) oraz dzieci i młodzieży szkolnej - przedszkoli, szkół podstawowych i średnich. Jednym z celów wydarzenia jest zwrócenie uwagi i pokazanie, że wspólne gotowanie to świetna forma rodzinnego spędzenia czasu, doskonała forma integracji szkolnej czy międzyszkolnej, a tradycyjna kuchnia to naturalne i zdrowe składniki - czyli tradycyjnie to nie tylko smacznie ale i zdrowo. W ramach Festiwalu zostanie ogłoszony plebiscyt na najlepsze potrawy regionalne, a ich wspólne przygotowanie i degustacja odbędzie się na finale Festiwalu - "Biesiadzie pod mazowieckimi wierzbami". W ramach wydarzenia zostanie przygotowany "Przewodnik kulinarny - Tradycja ze smakiem", ze szczególnym uwzględnieniem przepisów i potraw charakterystycznych dla danych regionów Mazowsza. Nie zabraknie również ciekawych wizytówek kulinarnych Powiatu Ciechanowskiego i potraw wpisanych na listę produktów tradycyjnych Mazowsza. Festiwal to także promocja kultury lokalnej poprzez prezentację Zespołów Ludowych z terenu Mazowsza i rękodzieła artystycznego. "Folk jest Cool" - pod takim hasłem oprócz kiermaszu, zostanie zorganizowany również w trakcie Festiwalu pokaz mody, w którego przygotowanie i prezentację zostaną zaangażowane przedszkola, szkoły, Koła Gospodyń Wiejskich, Studenci Państwowej Uczelni Zawodowej i Powiatowego Uniwersytetu Trzeciego Wieku. Chcemy pokazać, że nasza kultura i tradycja może być świetnym źródłem inspiracji na różnych polach eksploatacji. W Realizację Festiwalu zostanie zaangażowanych ok. 60 - Kół Gospodyń Wiejskich, 10 Zespołów Ludowych, oraz kilkadziesiąt jednostek oświatowych - przedszkoli, szkół podstawowych i średnich, uczelni wyższych oraz innych organizacji działających na terenie Powiatu Ciechanowskiego.
Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu
Mazowiecki Festiwal Smaków w Powiecie Ciechanowskim to inicjatywa, która ma na celu promocję tradycyjnej polskiej kuchni regionalnej, kultury i historii lokalnej oraz integrację międzypokoleniową. Projekt adresowany jest do szerokiej grupy odbiorców. Główny cel projektu to zainteresowanie tradycyjną mazowiecką kuchnią, ale poprzez przyjęte formy realizacji celem równorzędnym jest integracja międzypokoleniowa. Ostatnie dwa lata to czas wykluczenia społecznego ze względu na pandemię. Konieczne jest podejmowanie inicjatyw, które na nowo będą integrować społeczności lokalne, a przede wszystkim na nowo budować relacje rodzinne. Stworzenie ciekawej platformy edukacyjnej, połączonej z zabawą i zdobyciem dodatkowych umiejętności kulinarnych czy manualnych, to alternatywa i odciągnięcie dzieci i młodzieży, ale również dorosłych od telefonów czy ekranów komputera. Chcemy pokazać, że tradycja jest ciekawa, a poznawanie historii lokalnej to budowanie silnych więzi z ziemią mazowiecką. Finałem Festiwalu będzie "Biesiada pod mazowieckimi wierzbami" - duża impreza plenerowa, która będzie dodatkowym elementem integracyjnym, ale przede wszystkim finałem dokonań kulinarnych, muzycznych, rękodzielniczych czy modowych mieszkańców Powiatu Ciechanowskiego i innych regionów Mazowsza.
Adresaci projektu
Projekt adresowany jest do szerokiej grupy odbiorców Województwa Mazowieckiego. Grupami docelowymi są - dzieci w wieku przedszkolnym, dzieci i młodzieży szkół podstawowych i średnich, osoby dorosłe oraz seniorzy. Projekt poprzez przyjęte formy realizacji jest otwarty i adresowany do mieszkańców zarówno wsi jak i miast.