Lokalizacja
Subregion Radomski, lipski, białobrzeski, kozienicki, przysuski, zwoleński, szydłowiecki i miasto Radom.
Opis projektu
Projekt zakłada realizację 12 materiałów video w formie programu telewizyjnego,
pt. „Od pola do stołu” o długości około 10 minut, co dwa tygodnie. Materiały filmowe będą opierać się o tematykę skracania łańcucha dostaw „Od pola do stołu”. Wraz z emisją w mediach lokalnych w subregionie radomskim oraz specjalnie stworzonych profilach w mediach społecznościowych (Facebook oraz YouTube) promujących ten program.
Gospodarstwa rodzinne zostały w zasadzie pozbawione możliwości sprzedaży bezpośredniej. Realizację filmowe będą miały na celu zarówno promocję, jak edukację. Podejmiemy zagadnienia interesujące zarówno dla rolnika jak i konsumenta. Wywiady z ekspertami. Rozmowy z rolnikami. Dzień z życia na gospodarstwie. Jak marnować mniej żywności? Na co zwracać uwagę przy wyborze produktów żywnościowych? Gdzie w subregionie radomskim można kupić zdrową żywność? Na te pytania odpowiemy w naszym programie.
Uzasadnienie potrzeby realizacji projektu
Projekt skierowany jest do mieszkańców subregionu radomskiego, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę w zakresie ekologii i zdrowych produktów żywnościowych. Wiele osób nie jest w stanie określić czy sklepowa żywność jest zdrowa, czy zawiera konserwanty lub sztuczne barwniki. W dobie globalizacji zapominamy o lokalnych producentach. Wszystkie potrzebne do funkcjonowania produkty mamy w jednym miejscu, w hipermarketach. Nie zawsze jednak jest to oferta pozytywnie wpływająca na nasze zdrowie. Poprzez projekt pokażemy mieszkańcom regiony radomskiego możliwe alternatywy dla produktów hurtowych. Żywność lokalna to przede wszystkim jakość, którą możemy ocenić sami.
Adresaci projektu
Mieszkańcy powiatów: radomskiego, lipskiego, białobrzeskiego, kozienickiego, przysuskiego, zwoleńskiego, szydłowieckiego oraz dla miasta Radom.